Over ons

Wij zijn een kleine gezellige scoutsgroep voor jongens en meisjes in de binnenstad van Mechelen. Reeds 95 jaar zorgen wij voor een ontspannen sfeer waar jongeren zichzelf kunnen ontdekken.
Stadsspel, knutselen, ravotten, op weekends en op kamp, dat "ietsje" extra... Iedereen is welkom in onze lokalen aan de Katelijnekerk.

Goed om weten

- Voor vragen kan je ons altijd bereiken via het contactformulier of via groepsleiding@katrom.be . De groepsleiding (Sneeuwpetrel, Lama en Kookaburra) zal je dan (hopelijk spoedig) van repliek dienen. Liever telefonisch contact opnemen? Kookaburra staat voor je klaar: 0478 16 46 07

- Rekeningnummer: BE83 7775 9888 1615

- Adres scoutslokaal: Sint-Katelijnekerkhof 4 2800 Mechelen

- Adres Welpenhof: hoek van de Nonnenstraat en de Guido Gezellelaan, aan de overkant van het Rode Kruisplein in Mechelen.

- Adres Militair Domein: hoek Valkstraat en Moermanstraat in Mechelen.

Interesse?

- Stuur een berichtje naar de groepsleiding op groepsleiding@katrom.be. Zij zullen u dan informatie voorzien en u doorverwijzen naar de correcte tak.

- Heeft uw Katrommer een specifieke vraag rond religie/voeding/allergie/medicatie/... laat het ons zeker weten; binnen Katrom bestaat er voor alles een oplossing!

- Twijfelt uw Katrommer aan scouten? Bij ons mag je steeds enkele keren komen proberen.

- Ons uniform bestaat uit een Katromdas (€7,5) een scoutshemd en een groene of bruine broek. Voor de kapoenen (6/7 jaar) is het enkel een Katromdas en een Katromtrui. Voor vragen over het uniform, zullen Smelleken, Scholekster en Sneeuwpetrel je verder helpen op het emailadres: uniform@katrom.be. De dames van het uniform zijn ook beheerder van onze tweedehands uniformen collectie, dus als u hiervoor interesse hebt laat hen zeker iets weten.

- Het lidgeld bedraagt €36. Afhankelijk van de activiteiten kan de tak soms een kleine bijdrage vragen (maandgeld). Er vinden ook twee weekends plaats (€25) en een zomerkamp (€110/€125). Je kan ook gebruik maken van talentencheques en/of vergoedingen van je mutualiteit.

- Onze vergaderingen gaan (meestal) door op zondagnamiddag tussen 14u en 17u. Voor de oudsten stopt de vergadering een half uur later (17u30).

- We hebben een leuke ouderwerking: The Parenttrap! Zij helpen ons doorheen het jaar met evenementen, waar je ze kan herkennen aan hun Tshirt, en organiseren op het einde van het jaar een fantastische barbecue. Bovendien zijn het doorwinterde scoutsouders die reeds ervaring hebben met de werking van onze groep, dus als u een vraag heeft voor onze Parenttrap, één adres: theparenttrap@katrom.be .

- Nog vragen? We helpen je verder: groepsleiding@katrom.be

Geschiedenis

Al bijna 100 jaar geleden is het allemaal begonnen voor scoutsgroep Sint-Katrom. Een scoutspublicatie van 1922 vermeldt het bestaan van de 5de Troep Sint-Catharina of Katelijne Patronaat op de Sint-Katelijne parochie. 

In 1930 wordt het VVKS opgericht en krijgt onze groep de aanduiding 4de BP. Vlak na de Tweede Wereldoorlog vindt een eerste fusie plaats. Het Bruine Kruis (Don Bosco-groep) heeft lokalenproblemen en vraagt hulp aan de 4de BP.

Beide groepen smelten samen en de benaming Don Bosco wordt door onze groep overgenomen. In die periode komen ook de eerste meisjes in de groep bij de welpenleiding. En voor die tijd was dat al heel wat. 

Een tweede fusie vindt plaats in de jaren '70. Ditmaal klopt scoutsgroep Sint-Rombouts van de nabijgelegen Sint-Romboutsparochie aan. De benaming Don Bosco verdwijnt en maakt plaats voor die van Sint-Rombouts. Het oude groepsnummer blijft echter behouden. 

Vanaf het begin van de jaren '80 heeft onze groep een gemengde werking. De 4de BP Sint-Rombouts (de jongens) en de 11de BP Sint-Katelijne (de meisjes) smelten samen tot Sint-Katrom 4de-11de BP, onze huidige groepsnaam.