Over ons

Sint-Katrom, de enige scouts van de binnenstad!

Wij zijn een kleine gezellige scoutsgroep voor jongens en meisjes in de binnenstad van Mechelen.
Al 101 jaar zorgen wij voor een ontspannen sfeer waar jongeren zichzelf kunnen ontdekken.

Elke zondag, tussen 14u en 17u(30), kunnen onze leden zich uitleven in de spellen, activiteiten of evenementen, op touw gezet door onze enthousiaste leiders en leidsters. Tijdens deze vergaderingen, maar ook op weekend of kamp zorgen we ervoor dat iedereen zich thuis voelt en zichzelf kan zijn binnen de groep.
Iedereen is welkom bij ons, in de lokalen aan de Katelijnekerk of de Welpenhof, op het einde van de Nonnenstraat.

Naast een geëngageerde leidingsploeg bestaat Sint-Katrom ook uit een gemotiveerde groep oudleidingsploeg; Brandhout en ook een sterke Parenttrap.
Brandhout zal je tegenkomen op veel van de Katrom-activiteiten. Ze springen in bij vergaderingen (bvb. tijdens de examens van leiding), geven ondersteuning bij events en organiseren ook eigen activiteiten zodat het contact tussen actieve leiding en oud-leiding niet verloren gaat.
De Parenttrap vormt het oudercomité van de scouts. Ze helpen koken, klussen, en houden de andere ouders mee op de hoogte van het reilen en zeilen in Katrom. Enkele activiteiten die door The Parenttrap georganiseerd worden zijn Brunch4Bus, om de bus op groepsweekend te sponsoren en de BBQ op kamp. Met de opbrengst steunen ze de werking van de scouts.

Goed om weten

- Voor vragen kan je ons altijd bereiken via het contactformulier of via groepsleiding@katrom.be . De groepsleiding (Jako, Neushoorn en Zebra) zal je dan (hopelijk spoedig) van repliek dienen. Liever telefonisch contact opnemen? Jako staat voor je klaar:

0497 67 33 98

- Rekeningnummer:

BE83 7775 9888 1615

- Adres scoutslokaal: Sint-Katelijnekerkhof 4 2800 Mechelen

- Adres Welpenhof: hoek van de Nonnenstraat en de Guido Gezellelaan, aan de overkant van het Rode Kruisplein in Mechelen.

- Adres Militair Domein: hoek Valkstraat en Moermanstraat in Mechelen.

Inschrijvingen + info voor nieuwkomers

Heeft jouw zoon/dochter interesse om lid te worden van onze scouts? Stuur dan zeker een berichtje naar onze groepsleiding via groepsleiding@katrom.be . Zij zullen je voorzien van alle nodige info en al je vragen beantwoorden.

Omdat de grootte van onze leidingsploeg geen heel grote ledenaantallen toelaat, werken we met een ledenstop voor bepaalde leeftijdsjaren. Als deze al is ingegaan, kan je altijd op de wachtlijst gezet worden. Dan zal je gecontacteerd worden indien er een plekje vrij komt. 

We zetten enkele handige info voor nieuwe Katrommers even op een rij:

  • Er zijn 5 groepen, takken genoemd: de Kapoenen (6-8 jaar), de Welpen (8-11jaar), de Jojo’s (11-14 jaar), de Givers (14-17 jaar) en de Jins (17-18 jaar).
  • De jongste takken (kapoenen en welpen) hebben (meestal) vergadering op zondagnamiddag van 14u – 17u. Voor de andere takken stopt de vergadering een halfuurtje later, om 17u30.
  • Het lidgeld bedraagt €50. Afhankelijk van de activiteiten kan de tak soms een kleine bijdrage vragen (maandgeld). Er vinden ook twee weekends plaats (€35) en een zomerkamp (€130/€145). Je kan ook gebruik maken van talentencheques en/of vergoedingen van je mutualiteit.
  • Ons uniform bestaat uit een Katromdas (€8,00) een scoutshemd en een groene of bruine broek. Voor de kapoenen (6/7 jaar) is het enkel een Katromdas en een Katromtrui. Voor vragen over het uniform, zullen Antilope en Smelleken u verder helpen op het emailadres: uniform@katrom.beDe dames van het uniform zijn ook beheerder van onze tweedehands uniformen collectie, dus als u hiervoor interesse hebt laat hen zeker iets weten.
  • Heeft uw Katrommer een specifieke vraag rond religie/voeding/allergie/medicatie/... laat het ons zeker weten; binnen Katrom bestaat er voor alles een oplossing!

Nog vragen? We helpen je graag verder: groepsleiding@katrom.be

Geschiedenis

Al meer dan 100 jaar geleden is het allemaal begonnen voor scoutsgroep Sint-Katrom. Een scoutspublicatie van 1922 vermeldt het bestaan van de 5de Troep Sint-Catharina of Katelijne Patronaat op de Sint-Katelijne parochie. 

In 1930 wordt het VVKS opgericht en krijgt onze groep de aanduiding 4de BP. Vlak na de Tweede Wereldoorlog vindt een eerste fusie plaats. Het Bruine Kruis (Don Bosco-groep) heeft lokalenproblemen en vraagt hulp aan de 4de BP.

Beide groepen smelten samen en de benaming Don Bosco wordt door onze groep overgenomen. In die periode komen ook de eerste meisjes in de groep bij de welpenleiding. En voor die tijd was dat al heel wat. 

Een tweede fusie vindt plaats in de jaren '70. Ditmaal klopt scoutsgroep Sint-Rombouts van de nabijgelegen Sint-Romboutsparochie aan. De benaming Don Bosco verdwijnt en maakt plaats voor die van Sint-Rombouts. Het oude groepsnummer blijft echter behouden. 

Vanaf het begin van de jaren '80 heeft onze groep een gemengde werking. De 4de BP Sint-Rombouts (de jongens) en de 11de BP Sint-Katelijne (de meisjes) smelten samen tot Sint-Katrom 4de-11de BP, onze huidige groepsnaam.